G20 nedir, hangi ülkelerden oluşmaktadır.
G20 diğer bir adlandırma ile Group of 20 olarak isimlendirilen ekonomik yapı dünyanın en büyük ekonomilerinden 19’u ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu 19 ülkeler şunlardır; Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Güney Afrika, Suudi Arabistan.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) veya İngilizce karşılığı olarak kullanılan ifade olan Gross Domestic Product (GDP), bir ülkede belli bir dönem içerisinde o ülkede üretilen tüm mal ve hizmetlerin parasal karşılığını ifade etmektedir. Dönem olarak genellikle bir yıllık değer hesaplanmaktadır. Bununla birlikte ilgili parasal değer ulusal para birimi cinsinden ifade edilebildiği farklı para birileri cinsinden de ifade edilebilir. Dönemler arasındaki GSYH’de meydana gelen artış ekonomik büyümeyi gösterir. Ekonomik büyüme nominal veya reel büyüme şeklinde hesaplanabilir. Enflasyona göre revize edilmiş büyüme reel büyüme olarak ifade edilmektedir.
Aşağıda yer alan tabloda G20 ülkelerine ait 2000-2020 yılları arasındaki GSYH değerlerini ve bu yıllar arasındaki değişim gösterilmiştir.
Tablo: G20 Ülkeleri GSYH Değerleri ve Değişimi (2000-2020)
- Kaynak:
- worldbank.org
Dünya bankası verileri göz önünde bulundurulduğunda G20 ülkeleri içerisinde son yirmi yılın en hızlı büyüyen ülkelerinin sırasıyla Çin, Endonezya, Rusya ve Hindistan olduğu görülmektedir. Diğer taraftan Birleşik Krallık, İtalya, Meksika ve Arjantin'in en düşük büyümeye sahip ülkeler olduğu, bununla birlikte Japonya'nın ise neredeyse hiç büyümediği görülmüştür.
Türkiye'nin büyüme hızının AB, G20 ve Dünya ortalamasının üzerinde olduğu, fakat özellikle son yıllarda büyük atılım sağlayan gelişmekte olan ülkeler ortalaması göz önünde bulundurulduğunda büyüme hızının düşük seyrettiği söylenebilir.
Aşağıda yer alan tabloda G20 ülkelerine ait 2000-2020 yılları arasındaki nüfus değişim değerlerini ve bu yıllar arasındaki değişim gösterilmiştir.
Tablo: G20 Ülkeleri Nüfusları ve Değişimi (2000-2020)
- Kaynak:
- worldbank.org
G20 ülkelerine ait son 20 yılın nüfus verileri incelendiğinde en yüksek artış hızına Suudi Arabistan'ın sahip olduğu, en düşük artış hızına ise Almanya'nın sahip olduğu gözlemlenmektedir. Japonya ve Rusyanın ise nüfuslarının bu süreçte azaldığı görülmüştür. Bu durumun uzun süreli devam etmesi durumunda Japonya'nın sahip olduğu ekonomik güce ait konumu kaybedebileceği görülmektedir.
Yukarıda yer alan veriler göz önünde bulundurulduğunda bazı ülkelerin nüfus artış hızı düşük olmasına rağmen büyüdükleri, diğerlerinin ise nüfus artışına paralel, daha fazla veya daha az olmak üzere büyüdükleri görülmüştür. Rusya ise negatif nüfus artışına rağmen yüksek büyüme göstermiştir.